Povestea unei inimi care a reinceput sa bata

„- Avem puls! am exclamat catre colegi”. Este, fara îndoiala, cel mai frumos lucru pe care îl poate rosti un voluntar Erou.
„Doamna cu coasa” s-a retras rusinata. Suntem mandri ca putem spune din nou povestea unei inimi care a reînceput sa bata.

“35M, inconstiența
Alerta m-a prins gata sa ies pe usa, asa ca am ajuns în 3-4 min. Cand parcam eu, parca si Paul Dorneanu. Pe trotuar se vedea o victima de sex masculin, decubit dorsal, inerta, gura deschisa larg, capul pe spate, usor cianotica
De obicei, mai întai ma pregatesc si apoi ma apropii. Aici am sarit direct si mi-a fost clar imediat ca situația este grava!

PAS si compresii fara manusi, ca asa m-a prins situația. Însa l-am vazut rapid pe Paul ca le are puse, asa ca l-am invitat politicos la “dans”.
– Baga tu compresii ca n-am manusi! Suna ca e stop!
Dupa cateva secunde de RCP din partea lui Paul victima a prezentat 2-3 respirații agonice (gasp-uri)

– Nu ne oprim! i-am zis acestuia, in timp ce ma chinuiam sa trag niste manusi lipicioase pe maini.

Am schimbat la compresii si, ca din cer, a aparut printre mainile noastre o foarfeca ce a expus pieptul victimei, curgand cu lama prin tricoul acesteia. Era Adrian Gheorghe!
Paramedicul SMURD cu moto descalecase si el direct cu oxigenul si defibrilatorul.
– Dai tu pe statie ca e stop?? nestiind daca s-a inițiat apelul sau nu, eu avand atunci treaba cu manusile
– Dau! Dar, e direct UTIM in sprijin!
Paul a trecut iarasi la compresii, eu am pregatit si montat masca de oxigen iar paramedicul a pus padurile AED-ului si s-a inițiat analiza

– Nu miscați pacientul! Se recomanda soc! Soc livrat!
Aici au aparut primele semne îmbucuratoare – 2 respirații profunde si ceva semne de puls central.
– Continuati! a indicat paramedicul
Imediat a aparut echipajul UTIM – abord venos,intubare, monitor si iarasi soc (parca s-a cerut unul imediat ce am trecut pe monitorul masinii..)
A trecut medicul la compresii, apoi un paramedic. Medicația curgea pe vena si s-a mai recomandat un al treilea soc.
– Avem puls! am exclamat catre colegi!

Puls si respirație spontana! TA 19/11 mmHg, saturație 94%, FC~75 bpm!
Eu am ramas la balon în timp ce victima a fost urcata pe brancard si apoi în ambulanța. Au stabilizat-o si au plecat rapid spre spital.

Ulterior am aflat ce se întamplase: victima era cu un coleg de munca în masina cand brusc a început sa tremure necontrolat, a devenit inconstienta, cianotica si nu a mai respirat. A fost imediat scoasa afara din masina, întinsa pe asfalt in fața unei porți iar un domn „i-a facut puls” vreo 2 minute, pana am aparut noi.
– Domne, nu mai stiam cum sa-i fac puls dintr-ala, la început, zicea usor stanjenit barbatul, care a intervenit rapid, facand referire, de fapt, chiar la compresiile toracice.
– Stați linistit! Domnul momentan si-a recapatat pulsul, va fi dus la spital si eu sper ca va fi bine! Ați facut foarte bine ca ați început imediat compresiile! Fiecare minut conteaza! Bravo! “


Povestea unei inimi care a reinceput sa bata

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Scopul

ASSB isi propune promovarea permanenta a educatiei medicale in domeniul medical, precum cel al acordarii primului ajutor si in situatii de urgenta prin participarea la conferinte, seminare si evenimente de specialitate medicala, prin colaborari cu diverse entitati si personalitati calificate din punct de vedere medical si didactic.

Scopul ASSB consta, de asemenea, in crearea unui cadru propice dezvoltarii si sustinerii activitatilor legate de salvarea vietilor omenesti, organizarea de dezbateri la nivel local, national si international, workshop-uri pe tema acordarii primului ajutor, toate avand ca finalitate educatia medicala in situatii de urgenta, dezvoltarea continua in acest domeniu precum si imbunatatirea tehnicilor de acordare a ajutorului si de salvare a vietilor omenesti.

In plus, ASSB participa prin actiuni de voluntariat la realizarea demersurilor necesare acordarii ajutorului in materia asistentei sociale, respectiv persoanelor varstnice sau bolnave, acelora care nu se pot ingriji singure, femeilor exploatate sexual, victimelor dezastrelor si, in general, tuturor celor aflati in nevoie, enumerarea nefiind exhaustiva.